Diabetes podotherapie
Diabetes en voetproblemen
Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 diabetespatiënten te maken krijgt met een voetprobleem.
Door diabetes kunnen complicaties in de voeten ontstaan. De complicaties uiten zich in een verminderd gevoel (neuropathie) door beschadiging van zenuwen, een verminderde doorbloeding, het ontstaan van een standsafwijking, afname van de mobiliteit in de gewrichten van de voet en een verhoogde vatbaarheid van infectie, zoals schimmelinfecties van de huid en nagels.
Gevolgen van complicaties
Door de complicaties ontstaan er voetproblemen. De voet wordt minder mobiel en verandert van stand waardoor er drukplekken ontstaan. De drukplekken worden minder of niet gevoeld ten gevolge van de neuropathie. Door de verminderde doorbloeding ontstaan snel wondjes die slecht genezen.
Screenen van diabetische voet
De podotherapeut screent jaarlijks de diabetische voet. In samenwerking met de huisarts wordt door middel van de screening de Simm’s classificatie vastgesteld waarmee het risico op het ontstaan van wonden (ulcera) wordt ingeschat.
Behandelplan
Wanneer er sprake is van een risicovolle diabetische voet wordt door de podotherapeut een behandelplan gemaakt. Het behandelplan kan bestaan uit diverse therapieën zoals:
- Instrumentele behandeling: knippen van nagels, verwijderen van eeltlocaties en likdoorns.
- Zooltherapie: creëren van optimale drukverdeling, stabilisatie en comfort.
- Preventieve adviezen: tips in voetverzorging, schoenadviezen.
- Wondbehandeling
Propuls en diabetes podotherapie
Podotherapie Propuls werkt intensief samen met diverse disciplines zoals huisartsen, (medische) pedicures en andere zorgverleners in de diabeteszorg.
Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met Podotherapie Propuls.
Voor meer informatie zie onderstaande brochures.