• Bellen
  • Mailen
  • Afspraak
    maken
  • Afspraak
    maken
  • Bel me terug
  • Striktechniek voor wandelschoenen

    Een goede striktechniek voor comfortabel wandelen

    Ben je een fervent wandelaar? Wees je dan bewust van het feit dat een goede striktechniek van de veters van je wandelschoenen een groot deel van je plezier in wandelen kan bepalen en dat je eventuele blessures en andere ongemakken kunt voorkomen, zoals blaren, drukpunten en hielproblemen. Goed gestrikte veters zorgen voor een stevige pasvorm, stabiliteit en comfort tijdens het wandelen. Wij vertellen je er op deze pagina meer over. Wat zijn goede striktechnieken die je kunt toepassen om je wandelschoenen perfect te strikken?

    De basisvetersluiting

    De basisvetersluiting is de meest gebruikte en eenvoudige striktechniek. Verdeel de veters gelijkmatig over de veterogen. Trek de veters stevig aan om je voeten te stabiliseren, maar niet zo strak dat ze knellen. Maak vervolgens een normale strik om je veters vast te maken.

    De ‘heel lock’

    Verdeel ook hier je veter gelijkmatig over de veterogen. Maar stop voordat je de veters door het laatste oogje aan de bovenkant van de schoen haalt. Neem dan de linker veter van de schoen en rijg die door het linker bovenste oogje, zodat de veter aan de binnenkant van de schoen uitkomt. Doe dat ook aan de rechterkant, Zo krijg je twee lussen aan beide kanten. Kruis daarna je veters en steek ze in de lus aan de andere kant van de schoen. Trek aan je veters, zodat je schoen strak om je voet zit. Dit zorgt voor de stevige sluiting die de kern vormt van de ‘heel Lock’. Zorg er wel voor dat je schoen niet oncomfortabel strak zit! Knoop je je schoenen zoals gewoonlijk vast. Je veters zullen moeilijker los te maken zijn, waardoor je hielen niet meer kunnen wegglijden en je schoenen meer houvast bieden.

    Veters strikken

    De surgeon’s knot

    Deze striktechniek is ideaal als je last hebt van bijvoorbeeld hielslip. Nadat je de basisvetersluiting hebt gedaan, maak je een extra lus met de veters, voordat je de strik maakt. Steek de veters door deze extra lus en trek ze strak. Zo krijg je een stevige vergrendeling die voorkomt dat je schoenen losser gaan zitten tijdens het wandelen.

    Parallel Lacing

    Parallel lacing, ofwel parallel strikken, is nuttig als je last hebt van drukpunten bovenop je voet of als je voeten een brede voorkant hebben. Steek hierbij de veters in het onderste paar ogen van de schoen en trek ze naar boven, waarbij je de veters aan beide kanten parallel houdt. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige drukverdeling en kun je de spanning aanpassen aan verschillende delen van je voet.

    Beste striktechniek is persoonlijk

    Onthoud dat de perfecte striktechniek voor iedereen persoonlijk kan zijn en afhankelijk is van jouw voeten en voorkeuren. Probeer de verschillende technieken uit en pas ze aan jouw behoeften aan. Neem ook de tijd om de veters regelmatig tijdens het wandelen opnieuw aan te trekken om de stevigheid te behouden. Dus, voordat je op pad gaat: neem de tijd om je wandelschoenen op de juiste manier te strikken. Het is een kleine, maar belangrijke, stap om ervoor te zorgen dat je lekker comfortabel en veilig kunt wandelen, ongeacht de afstand die je aflegt.

    Meer weten over striktechnieken voor wandelschoenen?

    Wil je meer weten over goede striktechnieken voor wandelschoenen? Neem dan gerust contact op met Podotherapie Propuls. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur. Je vindt onze verschillende vestigingen in Malden, Haps, Grave en sinds mei 2023 nu ook in Cuijk.