• Bellen
  • Mailen
  • Afspraak
    maken
  • Afspraak
    maken
  • Bel me terug
  • Wat is een diabetische voet?

    Wat is een diabetische voet?

    Wie diabetes heeft, loopt kans op een diabetische voet. Dit is een verzamelnaam voor een combinatie van voetafwijkingen als gevolg van diabetes. Deze afwijkingen ontstaan door een verminderde kwaliteit van de bloedvaten. Hierdoor kan een afwijking in de stand van de voet ontstaan, maar ook wondvorming. De kans op het verkrijgen van wonden is groter en het helingsproces is verslechterd. Met in het ergste geval amputatie als gevolg. Het is dus belangrijk om de conditie van de voeten continu te monitoren, want dan kan er nog iets aan gedaan worden. In dit artikel vertelt Podotherapie Propuls waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn bij een diabetische voet.

    Wat is de oorzaak van een diabetische voet?

    De oorzaak van een diabetische voet is suikerziekte (diabetes mellitus) waardoor de bloedvaten en zenuwen in je voeten beschadigen. Hierdoor stroomt het bloed er minder makkelijk naartoe waardoor het gevoel in je voeten vermindert en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Hierdoor kunnen er ongemerkt wondjes ontstaan. En diabetische wonden staan erom bekend dat ze moeilijk genezen. De kans op een infectie is dan ook groot als de wond niet goed wordt behandeld.

    Hoe herken je een diabetische voet?

    Wanneer je suikerziekte hebt, is het van groot belang dat je dit snel opmerkt. Er is namelijk nog best wat mogelijk om het ziektebeeld te vertragen. Mogelijke symptomen zijn: koude voeten, (regelmatige)schimmelinfecties aan de voeten, druk- en eeltplekken, etalagebenen, een verminderd gevoel in de voeten, tintelende voeten, pijn in de voeten, onopgemerkte wondjes, wonden die langzaam genezen en vormafwijkingen aan de tenen en voeten. Dat zijn er heel wat dus wees hier scherp op als je suikerziekte hebt en laat het controleren door een expert.

    diabetische voet

    Diabetisch voet behandelden

    Zoals gezegd is het mogelijk om een diabetische voet te behandelen om zo amputatie te voorkomen; of dit in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak waar uiteraard ook een gezondere leefstijl toe behoort. Vroegtijdige herkenning en regelmatige voetscreening zijn hiervoor noodzakelijk. En ook podotherapie kan een bijdrage leveren, zoals met:

    • Instrumentale wondbehandeling
    • Instrumentale verwijdering van overmatig eelt
    • Een orthese om druk op de voet te verminderen of een afwijkende voetstand te corrigeren

    Contact opnemen met Podotherapie Propuls

    Heb jij diabetes? Neem dan contact op met je huisarts of specialist. Hij/zij zal je -indien nodig- doorverwijzen naar de podotherapeut voor een uitgebreid voetonderzoek.
    Heb je een doorverwijzing? Maak dan een afspraak bij Podotherapie Propuls en voorkom dat je voetklachten verergeren. Bel ons op 024 358 64 87, mail naar info@podotherapiepropuls.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.