• Bellen
 • Mailen
 • Afspraak
  maken
 • Afspraak
  maken
 • Bel me terug
 • Hoe ontstaat een peesplaatontsteking? En hoe verhelp je het?

  Alles over een peesplaatontsteking

  Een peesplaatontsteking in de voet wordt ook wel een Fasciitis Plantaris of plantaire fasciitis genoemd. Bij een peesplaatontsteking is de peesplaat onder je voet ontstoken. Je peesplaat loopt onder je voet van je hiel tot aan je tenen. De ontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting van je voet. Deze ontsteking bevindt zich dan bij de aanhechting op het hielbot. Hierdoor heb je met een peesplaatontsteking vaak last van een pijnlijke hiel. Podotherapie Propuls vertelt je hier graag meer over de peesplaatontsteking en hoe je het verhelpt.

  Wat is een peesplaatontsteking

  Een peesplaatontsteking is niet hetzelfde als een hielspoor. De klachten zijn vaak hetzelfde, maar bij hielspoor wordt de ontsteking veroorzaakt door een stukje uitstekend bot aan de onderkant van je hielbeen. Bij peesplaatontstekingen ligt dat anders, daar is er sprake van overbelasting van je voet. Hierdoor krijgt je peesblad namelijk veel te verduren. Daardoor kunnen er kleine scheuren ontstaan die voor irritaties en ontstekingen kunnen zorgen. In het geval van een peesplaatontsteking kan het voorkomen dat je lichaam kalk afzet op de peesplaat. Hierdoor kan er botwoekering ontstaan wat weer voor hielspoor zorgt. Het is dus essentieel dat je op tijd aan de bel trekt in dit geval. Een peesplaatontsteking is namelijk makkelijker te genezen dan hielspoor.

  Oorzaak peesplaatontsteking

  Peesplaatontsteking komt het meeste voor bij mensen met doorgezakte voeten. Zodra je een doorgezakte voet hebt, gaat je enkel bij het wandelen te ver naar binnen en zakt de binnenkant van je voet teveel naar beneden. Hierdoor wordt de peesplaat te ver opgerekt bij het lopen. Als je te stijve achillespezen of kuitspieren hebt, wordt de peesplaat nog meer belast. Daarnaast heb je een extra grote kans op peesplaatontsteking als je last van overgewicht hebt. In dat geval is de belasting op de peesplaat namelijk ook vergroot.

  Symptomen peesplaatontsteking

  Wanneer je peesplaatontsteking hebt, heb je soortgelijke symptomen als bij hielspoor. Je hebt voornamelijk last van pijn onder je hiel. Deze pijn is in de ochtend bij het opstaan meestal het ergst. De pijn kan ook toenemen nadat je een tijd hebt gezeten of op de dag na een periode van rust. De oorzaak hiervan is dat de peesplaat tijdens rust korter wordt, doordat deze ontlast wordt. Zodra je dan weer gaat staan, wordt de peesplaat opnieuw opgerekt, waardoor er meer spanning op komt te staan. Dit uit zich in pijnklachten.

  Peesplaatontsteking verhelpen

  Heb je symptomen die overeenkomen met die van een peesplaatontsteking? Neem dan vandaag nog contact op met Podotherapie Propuls. Door middel van verschillende adviezen, oefeningen en hulpmiddelen helpen wij je van je peesplaatontsteking af. Neem gerust contact op met Podotherapie Propuls voor professioneel advies. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur. Je vindt onze verschillende vestigingen in Malden, Haps, Grave en Cuijk.