Middenvoetklachten

Holvoeten of Pes Cavus

De meeste mensen bezitten twee voetbogen, een aan de buitenkant en een aan de binnenkant van de voet. Als beide voetbogen hoger zijn dan het gemiddelde is er sprake van een holvoet (pes cavus).

Wat zijn doorzaken van een holvoet?

In veel gevallen is het een normale variant van de stand van de voetbogen. Soms is de holvoet erfelijk en soms is er een onderliggend neurologisch probleem.

Hoe ziet de holvoet er uit?

Wanneer u op uw voeten staat zal de voetboog er hoger uitzien, de hiel kantelt naar buiten (inverteert). Klauwstand van de tenen komt vaak voor in combinatie met een pes cavus.

Wat zijn de klachten van een holvoet?

De meeste mensen hebben geen klachten van de pes cavus. Indien er wel klachten zijn variëren deze afhankelijk van hoogte de voetbogen en het activiteitenniveau van deze persoon. Mogelijke klachten kunnen zijn:

  •  Likdoorns en callus onder de basis van de 1 en 5e teen;
  • schoenen kunnen niet goed zitten vanwege de hoge voetboog en de klauwstand van de tenen;
  • pijnklachten in de voetboog als gevolg van een verhoogde druk;
  • de voet voelt stijver en is minder flexibel;
  • door de enkel gaan (naar buiten kantelen van de enkel)  komen vaker voor bij mensen met een holvoet, een zogenaamd inversietrauma.

Podotherapie

De behandeling van de klachten als gevolg van een pes cavus is afhankelijk van de locatie van de klacht, de mate van de holvoet en eventueel aanwezige standsafwijkingen in de onderste extremiteiten (vanaf de heup naar beneden) in relatie tot de pes cavus.

Pes (Plano) Valgus

Pes valgus is een aandoening waarbij de mediale voetboog (binnenzijde voet) is doorgezakt en in het ergste geval (pes plano valgus) in aanraking komt met de grond. In sommige gevallen is de voetboog nooit ontwikkeld (pes planus). Het in de volksmond gebruikte woord platvoet heeft alleen betrekking op de pes planus.  De pes (plano) valgus is de bekende doorgezakte voet.

Wat is de oorzaak?

Een groot percentage van de bevolking bezit in meer of mindere mate een doorgezakte voet vaak zonder klachten. Bij baby’s en kinderen is de voetboog nog niet ontwikkeld en is het dus een normaal verschijnsel (zie de kindervoet). De voetboog ontwikkeld zich in de kinderjaren. Op het moment dat zij volwassen zijn is de voetboog meestal normaal ontwikkeld. Hierbij dient wel vermeld te worden dat er grote variaties zijn in de hoogte van de voetboog (mate van doorzakking)

Doorgezakte voeten worden vaak geassocieerd met de pronatie van de voet en dit is een biomechanisch fenomeen. Dit houdt in dat de voet naar binnen draait om toch contact te hebben met de vloer om het lichaamsgewicht te dragen.

Bij oudere mensen kan het vaker voorkomen omdat zij minder in beweging zijn en vaak met de leeftijd meer gewicht krijgen welke de biomechanische balans van de voet kan verstoren.

Doorgezakte voeten kunnen ook ontstaan door het veelvuldig lopen op een harde ondergrond wat de voetboog kan doen verzwakken. Het is begrijpelijk dat met alle harde ondergronden (asfalt, tegels etc.)  de doorgezakte voet steeds vaker voorkomt met name in de westerse wereld.

Podotherapie

De behandeling van de podotherapeut is afhankelijk van de klachten, de mate van de doorzakking en de gerelateerde standsafwijkingen in de onderste extremiteiten.