• Bellen
 • Mailen
 • Afspraak
  maken
 • Afspraak
  maken
 • Bel me terug
 • Uitbreiding basisverzekerde zorg

  Voetonderzoek

  Wat houdt dit in?

  Al een aantal jaren kunnen mensen met Diabetes Mellitus gebruik maken van preventieve voetzorg vanuit de basisverzekering.
  Deze uitbreiding van de basisverzekerde zorg wil zeggen dat mensen met andere aandoeningen dan Diabetes Mellitus nu ook in aanmerking komen voor deze zelfde preventieve voetzorg.

  Naast Diabetes Mellitus zijn er namelijk nog ca 40 aandoeningen die een verhoogd risico op voetwonden en amputaties kunnen veroorzaken en deze worden nu ook erkend om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering!

  Deze vergoeding geldt voor geneeskundige voetzorg en niet voor persoonlijke verzorging.
  Het is dan ook niet de aandoening zelf die leidend is voor basisverzekerde voetzorg, maar het wel/niet aanwezige risico op het krijgen van voetwonden en amputaties. Dit risico wordt ten aller tijden eerst beoordeeld door je (huis)arts. En wanneer hij/zij oordeelt dat er een verhoogd risico aanwezig is zal je een doorverwijzing naar ons krijgen voor een uitgebreider voetonderzoek.

  Het doel van deze preventieve voetzorg is voor iedereen gelijk, namelijk het voorkomen van voetwonden (ulcera), amputaties, (langdurige) ziekenhuisopnames en overlijden.
  Met als overstijgende doelen een toename in kwaliteit van leven en gezonde levensjaren en de mogelijkheid om te (blijven) participeren in de maatschappij!

   

  Stand van zaken

  In het najaar van 2022 hebben alle betrokken partijen groen licht gegeven voor deze uitbreiding. Wat betekent dat vanaf dat moment alles in werking is gezet voor de implementatie.

  Eerder was het plan om deze uitbreiding per 2024 in te laten gaan. Zodat iedereen nu een heel jaar de tijd zou hebben om alles in te richten, iedereen op te leiden en alles te implementeren. Echter om iedereen zo snel mogelijk gebruik te kunnen laten maken van deze basisverzekerde zorg is ervoor gekozen om de uitbreiding per 2023 in te laten gaan. Met hierbij als gevolg dat 2023 een overgangsjaar is en dat de eerste maanden hier nog niet direct gebruik van gemaakt kan worden. Pas wanneer alles volledig is ingericht kan hier gebruik van gemaakt worden.

  Implementatie

  Deze inrichting heeft behoorlijk wat voeten in aarde waar je als patiënt niet direct weet van hebt, en dat is logisch!
  Daarom bij deze een inkijkje in wat wij hiervoor zoal achter de schermen moeten regelen:
  Voor een uitbreiding aan zorg dienen wij, therapeuten en medisch pedicures, aanvullend opgeleid te worden. Er wordt met deze uitbreiding van zorg namelijk een vernieuwde Zorgmodule in het leven geroepen (Zorgmodule Preventie Voetulcera 2023). Deze zorgmodule is echter nog niet gereed. Momenteel ligt deze ter accordering bij de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en het Zorginstituut Nederland.
  In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan de inrichting van alle systemen, denk hierbij aan de communicatiestromen met de huisartsen, gecontracteerde pedicures en verzekeringsmaatschappijen. Ook dienen de systemen aangepast te worden o.b.v. nieuwe vereisten in dossiervorming en onderzoeksmethodieken.

   

  Je voldoet aan de criteria, maar wat kun je nu dan?

  Helaas nu nog heel even niets.
  Ook wij zijn in afwachting tot alles is afgerond, tot iedereen intern zich kan bijscholen en tot we alle systemen ready-to-go hebben.

  Het is heel begrijpelijk dat het wat oneerlijk aanvoelt; er wordt gezegd dat er al vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk is, maar deze kun je nu nog niet ontvangen. Klopt! Dit voelt net zo raar als dat het klinkt, ook voor ons! Maar zoals we eerder ook al aangaven, 2023 is een overgangsjaar. We hopen uiterlijk de 2e helft van 2023 je deze zorg wel vergoed aan te kunnen bieden, waar je anders deze zorg pas in 2024 vergoed had gekregen.

   

  Maar mijn zorgverzekeraar zegt anders

  Er zijn zorgverzekeraars die hun aanvullende zorgverzekering hebben aangepast, zij hebben de voetzorg er volledig uitgegooid en zij informeren hun klanten dat zij (allemaal) gebruik kunnen maken van deze basisverzekerde zorg. Helaas is dit onjuiste informatie!
  Onze brancheorganisatie (NVvP) is dan ook met deze zorgverzekeraars in gesprek gegaan en zij zullen hun informatie zowel aan telefoon als in schrijven (incl. website) aanpassen.

   

  Zodra er meer bekend is, laten wij dit uiteraard weten.

  (febr. 2023)