• Bellen
 • Mailen
 • Afspraak
  maken
 • Afspraak
  maken
 • Bel me terug
 • Veelvoorkomende oorzaken van middenvoet-klachten

  Veelvoorkomende oorzaken van middenvoetklachten

  Als podotherapeut zien wij veel mensen met middenvoetklachten. In dit blog gaan we dieper in op twee veelvoorkomende oorzaken van middenvoetklachten, namelijk de holvoet en de doorgezakte voet. We vertellen je meer over wat deze termen betekenen en hoe ze middenvoetklachten kunnen veroorzaken.

  Wat is een holvoet?

  Bij een holvoet staat het voetgewelf hoger dan normaal. Dit betekent dat er een diepe boog is tussen de hiel en de bal van de voet. De voet staat dus hol. Bij mensen met een holvoet rust het grootste deel van het lichaamsgewicht op de hiel en de bal van de voet, met minder contact met het midden van de voet.

  Middenvoetklachten bij een holvoet

  Bij mensen met een holvoet kan de hoge voetboog leiden tot extra druk op het midden van de voet, met name op de middenvoetsbeentjes. Dit kan pijn, vermoeidheid en zelfs stressfracturen veroorzaken. Het dragen van ondersteunende schoenen en aangepaste inlegzolen kan helpen om de druk te verminderen en middenvoetklachten te voorkomen.

  Wat is een doorgezakte voet?

  Een doorgezakte voet wordt ook wel platvoet genoemd. Dit is het tegenovergestelde van een holvoet. Bij de doorgezakte voet is de boog van de voet laag of zelfs afwezig, waardoor de voet plat op de grond ligt. Dit kan leiden tot een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht over de hele voet, inclusief het midden van de voet.

  voetklachten

  Middenvoetklachten bij een doorgezakte voet

  Bij een doorgezakte voet kan de verminderde voetboog ervoor zorgen dat de middenvoetsbeentjes te veel belast worden. Dit kan pijnklachten of ongemak geven in het midden van de voet. Het dragen van schoenen met goede ondersteuning en het gebruik van speciale inlegzolen kan de voetboog ondersteunen en middenvoetklachten verminderen.

  Wanneer naar de podotherapeut?

  We willen wel benadrukken dat niet alle holvoeten of doorgezakte voeten automatisch middenvoetklachten veroorzaken. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen, waaronder genetica, leeftijd en lichaamsgewicht. Heb je desondanks toch pijn of ongemak in het midden van je voet? Dan is het verstandig om contact met ons op te nemen. Wij kunnen beoordelen of je voetstand de oorzaak is van je middenvoetklachten. Weet dat het vroegtijdig aanpakken van middenvoetklachten essentieel is om ergere problemen te voorkomen en je mobiliteit te behouden.

  Contact met Podotherapie Propuls

  Meer weten over middenvoetklachten of het voorkomen daarvan? Neem gerust contact op met Podotherapie Propuls voor professioneel advies. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur. Je vindt onze verschillende vestigingen in Malden, Haps, Grave en Cuijk.