• Bellen
 • Mailen
 • Afspraak
  maken
 • Afspraak
  maken
 • Bel me terug
 • Hoe herken je shin splints?

  Shin splints herkennen

  Bij shin splints is er sprake van een irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van spieren aan het bot. Hierbij kan het ook gaan om een ontstekingsreactie. Het ontstaat vaak bij loopsporten waarbij de voet te veel naar binnen beweegt. Dit wordt ook wel overpronatie genoemd en kan veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel of een verkeerde voetstand of voetafwikkeling. Het is van groot belang om te weten hoe je shin splints herkent, zodat het op tijd verholpen kan worden. Daarom legt Podotherapie Propuls je uit hoe je shin splints herkent en wat je ertegen kunt doen.

  Het onderbeen

  Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant, die worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van respectievelijk de binnen- en buitenenkel. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed en zeer gevoelig is. Denk maar eens aan die keer dat je een stoot tegen je scheenbeen kreeg. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren, waarvan de diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier de belangrijkste zijn. Al deze spieren spelen een rol bij het ontstaan van shin splints, een irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van de genoemde spieren aan het bot.

  Klachten waaraan je shin splints herkent

  Bij shin splits heb je vooral veel pijn aan de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. Soms wordt de pijn ook lager, tot aan de binnenenkel, of hoger, tot aan de knie, gevoeld. De pijn is scherp. Het ‘steekt’. Bij hevigere klachten wordt zelfs gesproken van ‘stokslagen’. Als hier sprake van is, is de loper duidelijk te lang met de klachten doorgelopen. De pijn voel je voornamelijk bij de landing en ook wel bij de afzet. Soms is de pijn voelbaar bij het hurken. Ook aanraking geeft veel pijn, bijvoorbeeld als de benen over elkaar worden gelegd. Bij een lager looptempo kan de pijn heviger worden. Bovendien geeft een lager looptempo meer klachten.

  shin splints

  Wat doen bij shin splints?

  Afhankelijk van de ernst van de klachten kan met hardlopen worden doorgegaan als er sprake is van shin splints. Echter blijkt dat de pijn daar in de meeste gevallen te hevig voor is. Podotherapie kan helpen bij shin splints. Een podotherapeut houdt met alle facetten van het probleem rekening. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar ook sportspecifieke aspecten. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem, kunnen er verschillende behandelingsmethoden gebruikt worden om shin splints te verhelpen. Denk hierbij aan sportinlegzolen, schoenadvies, loopadvies etc. Maak een afspraak, dan kijken we wat voor jou het beste werkt!

  Maak een afspraak

  Bij shin splints neem je contact op met Podotherapie Propuls. Bel ons op 024 358 64 87, mail naar info@podotherapiepropuls.nl of laat een bericht achter via het contactformulier en maak een afspraak!