• Bellen
 • Mailen
 • Afspraak
  maken
 • Afspraak
  maken
 • Bel me terug
 • Veelvoorkomende oorzaken van knie- en beenklachten

  Veelvoorkomende oorzaken van knie en beenklachten

  Als podotherapeut hebben wij een missie; om mensen te helpen genieten van een zo gezond en pijnvrij mogelijk leven wat betreft het staan en lopen.
  Wij zien veel mensen met (pijn)klachten in knieën en/of benen. Dan is het voor ons van cruciaal belang om de oorzaken van deze klachten te achterhalen om een effectieve behandeling te kunnen bieden. Wat zijn nu veelvoorkomende oorzaken van deze knie- en beenklachten? We vertellen je er hieronder meer over.

  Blessures en verwondingen

  Een van de belangrijkste oorzaken van knie- en beenklachten zijn blessures en verwondingen. Mensen die veel herhalende bewegingen maken, zoals sporters en mensen met een fysiek zware baan, lopen een verhoogd risico. Verstuikingen, verrekkingen en gewrichtsblessures in het onderbeen en/of de voeten of verdraaiing van de knie. Als podotherapeut kunnen wij een cruciale rol spelen bij het behandelen van deze klachten.

  Overbelasting

  Ook kan een podotherapeut onderzoeken of klachten veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand, beenlengteverschil of afwijkingen in het looppatroon.
  Is hier sprake van, dan worden spieren overbelast en kunnen flinke klachten veroorzaken. Soms zijn deze continu waarneembaar en soms enkel na of tijdens inspanning. De podotherapeut kan hierin een passend advies geven en eventueel middels zooltherapie een voetstand corrigeren of een beenlengteverschil opheffen.

  Artrose of slijtage

  Artrose, een degeneratieve aandoening die het kraakbeen in gewrichten aantast, is een veelvoorkomende bron van kniepijn en stijfheid.
  Artrose of slijtage, ook een vorm van overbelasting, zien we vaker bij oudere mensen of bij mensen die in hun leven veel zwaar werk hebben verricht. Door de overbelasting slijt het gewrichtskraakbeen, waardoor het een onregelmatig oppervlak krijgt.

  Reumatoïde artritis

  Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gewrichtsontsteking in bijvoorbeeld de knieën kan veroorzaken. Mensen met deze aandoening hebben vaak specifieke zorg nodig om hun mobiliteit te behouden en pijn te verlichten. Naast reumatoïde artritis kunnen ook andere medische aandoeningen, zoals neurologische problemen en vaataandoeningen, knie- en beenklachten veroorzaken.

  knieklachten

  Shin Splints

  Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnenvoorzijde en het kuitbeen aan de zijachterkant. Deze botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren, deze spelen allemaal een rol bij het ontstaan van Shin Splints; waarbij sprake is van irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van de spieren aan het bot. Hierbij kan het ook gaan om een ontstekingsreactie.
  Na onderzoek kan de podotherapeut hierbij verschillende therapieën aanbieden, denk aan sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting door middel van een tijdelijke zool – eventueel in combinatie met fysiotherapie, loopadvies, etc.

  Onze rol als podothereaput

  Als podotherapeut is het onze taak om niet alleen de klachten bij knie- en beenklachten te behandelen, maar vooral ook de oorzaken van de klachten te achterhalen en aan te pakken. Hoe zit het met de voetstand en gezonde beweegpatronen? Zo kunnen schoenen aanpassen en inlegzolen maken/adviseren de biomechanische balans herstellen.

  Gezondheid van de voeten is zeer belangrijk

  Het is van zeer groot belang dat iedereen zich bewust is van de gezondheid van de voeten. Je voeten dragen niet alleen je lichaam, maar zijn ook belangrijk om knie- en beenklachten te voorkomen. Heb je ooit knie- of beenklachten gehad? Het kan nooit kwaad om contact met ons op te nemen om te beoordelen hoe het met de gezondheid van je voeten is gesteld. Als je er vroeg bij bent, kunnen we ook op tijd een behandeling starten en allerlei klachten in de toekomst voorkomen.

  Contact met Podotherapie Propuls

  Meer weten over het voorkomen van knie- en beenklachten? Neem gerust contact op met Podotherapie Propuls voor professioneel advies. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 08:00 en 17:00 uur. Je vindt onze verschillende vestigingen in Malden, Haps, Grave en Cuijk.