Wat is calcaneodynie?
Wat is calcaneodynie en wat doe je eraan?
Heb je last van een doffe pijn onder je hiel, pijn wanneer je zachtjes in je hiel knijpt of pijn zodra je voet bij een stap op de grond landt?
Pijn aan de onderzijde van het hielbeen of ‘de hak’ (in de volksmond) komt veel voor. Heb jij weleens last van een pijnlijk hiel? Dit wordt met een moeilijk woord ook wel calcaneodynie genoemd. Alhoewel het vaak voorkomt en meestal geen levensbedreigende aandoening is, kan het je dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. Daarom gaat Podotherapie Propuls in dit artikel dieper in op wat calcaneodynie is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. Lees dus snel verder.
Het onderbeen
Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant, die worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van respectievelijk de binnen- en buitenenkel. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed en zeer gevoelig is. Denk maar eens aan die keer dat je een stoot tegen je scheenbeen kreeg. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren, waarvan de diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier de belangrijkste zijn. Al deze spieren spelen een rol bij het ontstaan van shin splints, een irritatie van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van de genoemde spieren aan het bot.
Oorzaken van calcaneodynie
Het vetkussen, dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Maar dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie. Dit betekend dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.
De meest voorkomende zijn:
-
- Overbelasting door bijvoorbeeld sporten
- Verkeerd looppatroon of verkeerde stand van de voeten
- Ouderdom, overgewicht of snelle stijging in gewicht door bijvoorbeeld een zwangerschap
- Schoenen die onvoldoende ondersteuning bieden
Welke klachten heb je last van?
Overige veelvoorkomende klachten aan de hiel (calcaneus) zijn hielspoor en peesplaatontsteking.
Hielspoor
Voel je een stekende pijn onder je hiel, pijn na een periode van stilzitten en heb je een lichte zwelling onder je hiel? Dan heb je mogelijk last van hielspoor.
Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s of echo aan te tonen. Indien er geen afwijkingen te vinden zijn, dan is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat.
De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.
Peesplaatontsteking (Fasciitis Plantaris)
Ervaar je een felle pijn onder je hiel, pijn bij het aanraken en/of flinke pijn na rust? Dan heb je mogelijk een peesplaatontsteking.
De peesplaat (fascie) loopt naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de tijdens (hard)lopen en springen.
Het peesblad is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken. Een peesplaatsontstekening (plantaire fasciitis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.
Afspraak maken bij Podotherapie Propuls
Herken jij klachten zoals die hierboven beschreven staan? Dan is het zeker aan te raden om daar zo snel mogelijk iets aan te laten doen. Podotherapie Propuls kan je op verschillende manieren helpen om van je hielklachten af te komen. Wil je een afspraak maken bij Podotherapie Propuls om je calcaneodynie te laten behandelen? Bel ons op 024 358 64 87, mail naar info@podotherapiepropuls.nl of laat een bericht achter via het contactformulier.